2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde Biz
02 Nisan 2019


2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü 


otizm2.png


Otizm nedir?

Otizm, doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında iletişim problemleri ile kendini gösteren gelişimsel bir farklılık.

Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelmektedir.

Nüfusa projeksiyon yaptığımızda ülkemizde yaklaşık 1.387.580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5.550.320 aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Otizmin belirtileri nelerdir?

Otizmin belirtileri “Sosyal İletişim ve Etkileşim Sorunları” ve “Tekrarlayan/Takıntılı Davranışlar ve Sınırlı İlgi ya da Etkinlikler” olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

Göz teması kurmaktan kaçınma, gözlerin bir noktaya takılıp kalması, ismi söylendiği zaman bakmama, tekrarlayan vücut hareketleri, parmak ucunda yürüme, takıntılı davranış veya dönen nesnelere alışılmadık ilgi otizmin başlıca belirtileri arasında yer alabilmektedir.

Çocuklarının akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler göstermesi durumunda aileler, vakit kaybetmeden bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmalıdır.